Overig

zaterdag 26 oktober 2013 16:26 Leeftijd: 7 yrs

Sarah de Clercq in Brieven Boven Water

 


In het tv-programma Brieven Boven Water wordt getracht een aantal in de 17e en 18e eeuw verstuurde, nooit aangekomen brieven, alsnog bij de nazaten van de geadresseerden te bezorgen. Uitgangspunt hiervoor vormt een verzameling van 40.000 ongeopende, Nederlandse persoonlijke brieven, die door de Engelsen in de oorlogen met de Nederlandse Republiek zijn buitgemaakt en bewaard zijn gebleven, in The National Archives in Londen. De brieven zijn in de 17e en 18e eeuw verstuurd door Nederlandse burgers aan in den vreemde verblijvende familieleden en geliefden, meest zeelieden.


Later was hij echter in conflict gekomen met de VOC-gouverneur-generaal Jan Pietersz Coen en werd hij vanuit Batavia met de Middelburg terug gezonden naar Nederland. Maar hij zou het vaderland nooit bereiken; op Madagascar is hij overleden.

In de zoektocht naar nazaten van de ontdekkingsreiziger is de redactie uitgekomen bij onze familie en meer bepaald bij Sarah. Hoe het verhaal in elkaar steekt en welke avontuurlijke reis Sarah hiervoor heeft ondernomen naar afgelegen delen van het eiland, kan worden terug gezien op Uitzending Gemist.
Zie: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1375784    (het item met Sarah begint na 17 min.)

Toch moet een kritische noot worden geplaatst. Omdat Willem Cornelisz Schouten geen kinderen had, heeft de redactie gezocht naar nazaten van zijn 'broer' Laurens Cornelisz Schouten (1568-1642), een rijke brouwer uit Weesp. En inderdaad stammen wij allen, leden van onze familie, af van Laurens, door het huwelijk van diens achterkleindochter Cornelia Block (1667-1745) met onze voorvader Pieter de Clercq (1661-1730).
Het is niet verwonderlijk dat door de redactie een broederrelatie tussen Willem en Laurens is verondersteld. Een vooraanstaande literatuurhistoricus heeft in 1918, in een publicatie over de dichter Vondel, deze bloedband geopperd en sindsdien is deze diverse malen herhaald, zelfs als gegeven gebracht. Beide naamgenoten stonden namelijk met de grote dichter in verband: aan de ontdekkingsreiziger Willem Corneliszn Schouten wijdde Vondel in 1618 een lofdicht.  Terwijl de brouwer Laurens Corneliszn Schouten, via zijn vrouw, verwant was aan de Vondels en tot hun intieme kring behoorde.Nieuws