Biografische schetsen

  
  

XIVc4  Reinout de Clercq (1897-1928) x  Adriana Wilhelmina van Dam van Noorderloos

Zoon van van Adriaan de Clercq (XVc) en Louise s’Jacob


Reinout de Clercq, geb. Haarlem 19 mei 1897, † a/b M.S. Sibajak 2 april 1928, tr. Singapore 10 dec. 1925 Adriana Wilhelmina van Dam van Noorderloos, geb. Land Tjampea (residentie Batavia, regentschap Buitenzorg) 13 sept. 1897, † ‘s-Gravenhage 30 maart 1991, dr. van Nicolaas Theodorus Jacobus en Elisabeth Marie van Motman en gesch. echtg. van Carel Louis van der Plas.

 

Links: moeder Reinout met zuster Cornélie en moeder Louise de Clercq-s'Jacob


Reinout de Clercq, het vierde kind van Adriaan en Louise, wordt in 1897 in Haarlem geboren. Ook hij brengt zijn jeugd in Aerdenhout door. Van hem is weinig bekend, doordat hij heel jong, zonder nageslacht overleed. In Amsterdam werkte hij bij Internatio, welk bedrijf hem naar Nederlands-Indië, o.a. Padang uitzond. In 1925 trouwt hij in Singapore met Adriana Wilhelmina van Dam van Noorderloos, gescheiden echtgenote van Carel Louis van der Plas.


Omdat vader Adriaan ernstig ziek is, reist Reinout in 1928 met zijn vrouw en met haar dochter uit haar eerste huwelijk, Eleonore (Noor) P.M. van der Plas, naar Nederland. Aan boord van het m.s. Sibajak overlijdt Reinout aan malaria. De crematie vindt plaats in Colombo; de urn met zijn as wordt bijgezet in een graf op Westerveld. Zijn ouders zijn later in dat graf begraven.

Een nichtje noemde oom Rein haar aardigste oom, die veel en goed fotografeerde en een grote collectie glasplaten bezat, ontwikkeld en afgedrukt in de donkere kamer van zijn ouderlijk huis. Waar die collectie is gebleven, is onbekend.

Nieuws